Tussen alle coronabeperkingen door die ook het jaar 2021 ons oplegde kon gelukkig een aantal incompany cursussen voor diverse waterschappen nog doorgang vinden.

De cursussen Drainagetechniek die in september t/m november voor Brabantse waterschappen konden plaatsvinden werden met enthousiasme door de cursisten ontvangen en met een gemiddelde score van 8,3 uitstekend beoordeeld.

Drainage in relatie tot bodemtype (hoe herken je de grondsoort om te bepalen welke drainage wel/niet mogelijk is?) kwam aan de orde evenals de uitvoering van praktijkberekeningen, verschillende drainage uitvoeringen; peilgestuurde drainage en regelbare drainageinfiltratie (een nieuwe ontwikkeling). De informatie uit het ochtendprogramma gaf voldoende handvaten om in de middag zelf in groepjes aan de slag te gaan met berekeningen en cases. Dit leverde interessante ervaringsuitwisseling op onder leiding van 2 deskundige en ervaren docenten: Rimbaud Lapperre van Landslide Milieuadviesbureau en Jaap Verheul van Royal Haskoning DHV.

Voor waterschappen in Overijssel en Flevoland vond in november de cursus Geohydrologie en Bronbemaling plaats. Centraal stonden hier: bodemkundige en (geo)hydrologische basisbegrippen, geotechniek en bemaling. Vervolgens: Projectvoorbereiding, stakeholderanalyse, communicatieplan, bemalingsplan, werkplan, kosten van uitvoering en oorzaken van faalkosten. In het verlengde daarvan volgden bemalingsberekeningen en een aantal casestudies. Ook hier stond de uitwisseling van praktijkervaringen centraal en werd de cursus als uitstekend beoordeeld. Hoewel het aantal cursusmogelijkheden in dit jaar beperkt was heeft de kwaliteit er zeker niet onder geleden. En uiteraard was iedereen positief over de contactmomenten die weer even waren.